JENNIFER VAN MAANEN

CSRD
Geschreven door:

Danique van 't Ent

Met trots stellen wij Jennifer van Maanen aan u voor, de drijvende kracht achter ons CSRD-team! Als projectleidster coördineert Jennifer de inspanningen van ons toegewijde team om duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid te integreren in alles wat we doen. Met een passie voor duurzaamheid en een scherp oog voor detail zorgt Jennifer ervoor dat alle thema’s – van klimaatverandering en circulariteit tot veilige werkomstandigheden en ethisch bestuur – naadloos op elkaar zijn afgestemd. Haar visie en leiderschap helpen ons om ambitieuze doelen te stellen en daadwerkelijk impact te maken.

Kun je jezelf even kort voorstellen en ons vertellen wat jouw rol als projectleidster binnen het CSRD-team inhoudt?
Binnen Arcus vervul ik de rol van teamleader accounting. Vanuit mijn financiële achtergrond ben ik verantwoordelijk voor de CSRD-rapportage en heb ik een team samengesteld van collega’s van verschillende afdelingen, zodat iedere afdeling vertegenwoordigd is. Uiteindelijk ben ik aangesteld als projectleidster van het CSRD-team voor Arcus. In samenwerking met Grand Thornton ondersteun ik mijn collega’s bij hun verantwoordelijke thema’s, zorg ik ervoor dat de doelen worden opgesteld en dat deze naadloos op elkaar aansluiten. We hebben de thema’s bepaald en begeleiden de teamleden om per thema het juiste beleid te schrijven, acties te definiëren en indicatoren en doelstellingen vast te stellen. Uiteindelijk zal dit resulteren in een bijpassende rapportage, waarmee we onze duurzame ambities verder kunnen waarmaken.

Hoe zorg je ervoor dat alle verschillende thema’s binnen het CSRD-team goed op elkaar zijn afgestemd en effectief worden uitgevoerd?
Maandelijks organiseren we speciale CSRD-sessies waarin we telkens één thema behandelen. Daarnaast hebben we wekelijks een sparmoment met Grand Thornton en werken we in duo’s, waarbij we elkaars beleid beoordelen en feedback geven. Op deze manier ontstaan er natuurlijke verbindingen tussen de thema’s, omdat veel onderwerpen op het gebied van duurzaamheid raakvlakken hebben. Zo worden de thema’s op een organische manier met elkaar verweven.

Wat zijn enkele van de grootste uitdagingen die je bent tegengekomen bij het coördineren van het CSRD-project en hoe heb je deze overwonnen?
Een van de grootste uitdagingen was de kennis rondom CSRD zelf. Het gaat namelijk verder dan alleen duurzaam ondernemen, het is echt een next-level benadering. De nieuwigheid van CSRD en het feit dat dit naast onze dagelijkse werkzaamheden erbij komt, kan soms uitdagend zijn. Door een goede samenwerking binnen het team, de ondersteuning van Grand Thornton en de trainingen bij Mazars heb ik in korte tijd veel geleerd. Ik zie dat we als team elke maand meer kennis opdoen en daarmee steeds verder groeien op het gebied van CSRD.

Kun je ons vertellen wat jouw visie is voor de toekomst van duurzaamheid binnen Arcus Group?
Het klimaat verandert, dat is iets wat iedereen ziet en merkt. We zijn met elkaar verantwoordelijk, zowel individueel als onderneming. Bij Arcus proberen wij altijd ons steentje bij te dragen, en met het CSRD-team komt dat nog meer tot zijn recht. RVS wordt vaak gezien als een grote vervuiler, maar juist daarom liggen er ook veel kansen om duurzamer te ondernemen. Hier zijn we dagelijks mee bezig, en we willen dit alleen maar verder ontwikkelen. Maatschappelijk gezien hebben we al mooie stappen gezet, zoals verschillende projecten voor het welzijn van onze medewerkers. Dit willen we nu ook voor de hele keten realiseren.

Welke concrete resultaten of successen heb je tot nu toe behaald met het CSRD-team?
We zijn gestart met het maken van een dubbele materialiteitsanalyse. Dit heeft ons in staat gesteld om de belangrijkste thema’s te bepalen en deze over de projectleden te verdelen. We hebben gekeken naar wat het dichtst bij hen staat, zowel als mens als in hun rol binnen Arcus. Inmiddels zijn er al enkele mooie beleidsstukken die in de afrondende fase zitten. Vanuit hier bepalen we samen de doelstellingen en acties per thema. Het doel is om eind 2024 de doelen en acties concreet te hebben.

Wat zijn je belangrijkste doelen voor het komende jaar met betrekking tot het CSRD-team?
Mijn belangrijkste doelen zijn het concreet maken van de doelstellingen, acties en indicatoren, zodat we volgend jaar kunnen beginnen met meten. Verder willen we nog meer kennis opdoen en duurzaamheid binnen Arcus naar een hoger niveau tillen voor het hele bedrijf.

Hoe zie je de rol van Arcus Group in de bredere context van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid in de toekomst?
Uiteindelijk maak je het verschil met elkaar. Daarin ligt een mooie taak voor de hele branche. Om het verschil te maken, moet je het samen doen, maar bij Arcus doen we er alles aan om hierin onze eigen stempel te drukken.

Welke boodschap zou je willen meegeven aan iedereen die ons volgt en geïnteresseerd is in onze inspanningen voor een duurzamere wereld?
Elke dag zetten wij samen een stap dichter naar een duurzamere wereld. Ik geloof erin dat dit mogelijk is, mits we het samen doen. Voor de ontwikkelingen op het gebied van CSRD, blijf ons op de voet volgen. Mocht je vragen hebben, dan sta ik altijd open om die zo goed mogelijk te beantwoorden.

Blijf ons volgen om meer te weten te komen over de geweldige initiatieven die onder haar leiding tot stand komen en hoe wij samen werken aan een duurzamere toekomst!

 

Lees ook onze andere blogs 

Lees ook onze andere blogs